Veehouder Moesbergen over zijn ervaring met Bonsilage
Jurriaan Moesbergen houdt van hard werken, maar niet van gedoe. Daarom heeft hij zoveel schik met Bonsilage als inkuilmiddel in de graskuilen. ‘Dat zorgt echt voor een betere conservering,’ aldus Jurriaan. ‘Het is kostbaar spul, maar dat verdient zich zeker terug. We hebben altijd grote kuilen en daardoor hadden we relatief veel last van broei. Afgelopen jaren hebben we veel verschillende inkuilmiddelen geprobeerd. Toen we vorig jaar voor het eerst Bonsilage gebruikten, bleef het voer koud.’
Tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei, in Maarsbergen, runt familie Moesbergen een gevarieerd bedrijf met ongeveer 100 melkkoeien, 500 vleesvarkens en een uitgebreide loonwerktak. In 2022 ging de eerste snede in augustus al open. Het was toen extreem warm weer en Jurriaan was bang dat hij de broei niet uit de kuil zou kunnen houden. De graskuil bleef echter koud. Ook de tweede en derde snede waren mooie kuilen met een super conservering. De ene kuil waar geen Bonsilage in zat, werd wel warm. Dat gaf aan dat Bonsilage echt wat doet.
‘Zo’n goede conservering is heel belangrijk,’ aldus Jurriaan. ‘Wanneer je broei in de kuil hebt, wordt het voer minder smakelijk. De koeien vreten dan minder en ze gaan snel overstuur. Daarbij verlies je voederwaarde. En voer wat je weggooit om de broei uit de kuil te krijgen is ook puur verlies. Voer is ook duur. Dus dan investeer ik liever in Bonsilage om broei te voorkomen.’